Jedlé kvety
- Téma: Iné
- Miesto konania: Kunsthalle
- Prezentuje: Centrum vedecko-technických informácií SR
- Prednášajúci:Ing. Eva Ivanišová, PhD.
- Dátum a čas začiatku: 30. 09. 2022 10:30
Informácie
Vedeli ste že, kvety na tanieri nie sú len dekorácia? V každom kvietku sa totiž ukrýva neopísateľný gurmánsky zážitok. Nájdime preto odvahu a ochutnajme túto lahôdku, ktorá nám navyše pomôže vylepšiť náš zdravotný stav.
Konzumácia kvetov bola známa predovšetkým v staroveku, no v súčasnej dobe je čoraz viac populárna hlavne ako súčasť tradičných kulinárskych postupov a využíva sa aj v oblasti alternatívnej medicíny. Jedlé kvety sa stali kulinárskym trendom, o ktorom referujú prestížne medzinárodné kulinárske časopisy, napríklad Bon appetite „Ako využívať jedlé kvety v šalátoch, koktailoch a ďalších“ a „Jedlo a kvety“.
Vyznávači jedlých kvetov sú predovšetkým gurmánske reštaurácie ako aj obchody s potravinami. Konzumácia kvetov je považovaná za jeden zo „šiestich trendov v oblasti stravovania a nápojov v gastronómii“. Jedlé kvety majú vysokú nutričnú hodnotu – sú zdrojom sacharidov, bielkovín, majú nízky obsah tukov; vysoký obsah minerálnych látok predovšetkým vápnika, železa, draslíka, horčíka, fosforu a zinku. Ďalej obsahujú bioaktívne zložky prevažne polyfenolickej štruktúry, ktoré sú nositeľmi antioxidačnej aktivity a zároveň dodávajú farbu a arómu.
Viac informácii sa dozviete počas podujatia Noc výskumníkov, kde budete mať možnosť niektoré druhy kvetov aj ochutnať .
Ing. Eva Ivanišová, PhD., je odborná asistentka v Ústave potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre a vedúca Laboratória tukov a olejov vo Výskumnom centre AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre (SPU v Nitre). Vo svojej vedeckej práci sa venuje predovšetkým nutričnej a biologickej hodnote surovín a potravín rastlinného pôvodu so zameraním na menej známe a netradičné druhy.